Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor…

Mă uit amuzat-contrariat la discuțiile cu bentița tricoloră din Covasna. Discuțiile îmi amintesc de o întâmplare petrecută cu ceva timp în urmă: la casa din Oradea, vecinul nostru avea un mic depozit de cereale cu care își hrănea găinile. Drept urmare avea șoareci, care veneau uneori și la noi în curte, ignorând frontiera dintre cele 2 curți, instituind un fel de Schengen-șoricesc avant la lettre. În lipsa MCV, noi am decis să apelăm la arma biologică și ne-am luat pisică. Iar eu vorbeam cu ea (cu pisica) în fiecare zi, diverse subiecte.

Vecinul meu (care, am uitat să precizez, folosea limba maghiară ca și instrument principal de conversație) vorbea și el cu pisica. Iar în mod straniu, pisica ne înțelegea pe amândoi.

Contrariat de acest lucru într-o zi i-am pus pisicii, pe coadă, o bentiță tricoloră… să vedeți ce mândră mergea pe gardul-graniță. Plus că dacă șoarecii nu vorbeau limba care trebuia, îi mânca.

Lăsând gluma la o parte, azi am lucrat în cadrul unei comisii profesionale din AMCOR la revizuirea constituției. Și am ajuns la un articol care spune

Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.” și aici, pentru că ne dorim o constituție clară, noi, comisia, ne gândeam să definim termenul de ”popor român”. Oare cum se definește acest termen? Sunt eu parte a poporului român? Dar colegul meu de AMCOR, Norbert Hoeckl, cu care lucram la acest subiect? Oare ce este poporul?

ne referim la limbă? la istorie comună? la un spațiu geografic comun?

Discutăm de Uniunea Europeană. De Statele Unite ale Europei. De o Europă a regiunilor. În acest context, ce relevanță mai are noțiunea de popor, pentru că oricum e cam greu de definit?

Să fie faptul că vorbim o limbă asemănătoare elementul constitutiv al poporului?

…mda, gânduri…

interesant ar fi că strămoșul Aurei G, Tudor din Vladimiri, a cărui expresie am împrumutat-o pentru titlu, folosește în expresia sa celebră, în mod inconștient evident, un mix lingivistic interesant: cuvinte latine (patrie de la pater), cuvinte slave (norod – narod), cuvinte grecești (tagma – tip, fel, în limba greacă) și…. surprise !!!, cuvinte maghiare (jefuitori, derivat din jaf – zsákolni - a prăda în limba maghiara).

Cred că Tudor era secui undercovered…

P.S. Știți cum s-a terminat cu pisica? Voi chiar credeți că pisica a suportat să stea mult cu bentița aia pe coadă? Dovadă că sunt mai inteligente decât unii oameni…

 

 

2 păreri la “Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor…

  1. Păi nu ne referim la nimic. Nici la limbă (faptul că vorbim românește perfect nu este un atribut al românismului. Cunosc mulți români care vorbesc românește imperfect, fără ca asta să le scadă românismul) nici la spațiul geografic, nici la cultură, la absolut nimic. Singurul lucru care te face să fii român este faptul că trebuie să existe o entitate care să-ți dea un document de identitate. Această entitate este statul. Mai complet spus, națiunea – stat. Eliberarea de documente de identitate este atributul statului – națiune.

  2. În cazul în care limba ar fi atributul care ne individualizează ca și popor, nu vi se pare demn de Eugen Ionesco faptul că domnul Vanghelie a luat apărarea fetei din Covasna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *